Нов срок за подаване на кандидатури за наградата „Карл Велики“

Европейската награда „Карл Велики“ е предназначена за млади хора на възраст между 16 и 30 години, които участват в проекти, подпомагащи разбирателството между народите от различни европейски държави. Наградите за победителите са в размер съответно на 5000, 3000 и 2000 евро за трите най-добри проекта. Новият срок за кандидатстване е 14 февруари 2010.

Източник:Информационното бюро на ЕП в България: www.europal.bg

Домейни, които са изписани на кирилица

От края на миналата година е възможна регистрацията на домейни, чиито имена са изписани на кирилица. По отношение на домейни в областта .bg и подобластите, изискването на „Регистър.БГ” ООД е интернет името да се изписва само на кирилица и да съдържа поне една буква, отличаваща се визуално от латинската азбука.

Източник: http://www.register.bg/

Българският филм „Източни пиеси“ е в официалната селекция за Наградата за кино на ЕП LUX 2009

Българският филм „Източни пиеси“ на режисьора Камен Калев е сред десетте европейски филма от официалната селекция за Наградата за кино LUX на Европейския парламент за 2009 година. Наградата е създадена през 2007 г. и има за цел да подкрепя европейските филмови продукции и тяхното разпространение в Европа.

Официалната селекция бе направена от група от 17 представители на кино индустрията (един от тях е и Мира Сталева от София филм фест), сред които личат имената на продуценти, разпространители, директори на фестивали и критици. Десетте филма бяха избрани заради високото им качество и приноса им към европейския обществен дебат. Сред основните теми на филмите от официалната селекция са въпроси като солидарност, имиграция, права и справедливост.

Десетте филма са: 35 RHUMS, реж. Claire Denis (Франция, Германия); ANDER, реж. Roberto Castón (Испания); ИЗТОЧНИ ПИЕСИ, реж. Камен Калев (България, Швеция); FÜR EIN AUGENBLICK FREIHEIT, реж.: Arash T. Riahi (Австрия, Франция); KATALIN VARGA, реж. Peter Strickland (Румъния, Великобритания, Унгария); LOST PERSONS AREA, реж. Caroline Strubbe (Белгия, Унгария, Холандия, Германия, Франция); NORTH, реж. Rune Denstad Langlo (Норвегия); PANDORA’S BOX, реж.Yesim Ustaoglu (Турция, Франция, Германия, Белгия); STURM, реж. Hans-Christian Schmid (Германия, Дания, Холандия); WELCOME, реж. Philippe Lioret (Франция).

Официалната селекция включва 10 филма, като само три от тях ще се състезават за Наградата за кино на ЕП LUX 2009. Те ще бъдат обявени през септември тази година на Международния филмов фестивал във Венеция. Победителят ще бъде избран от депутатите в Европейския парламент. Отличието ще бъде връчено на 25 ноември в Страсбург.

Наградата LUX финансира субтитрирането на спечелилия филм на 23-те официални езика на ЕС и създаването на по едно копие на филма за всяка държава членка.